På de fleste videregående uddannelser har man mulighed for at tage et studieophold i udlandet. Man kan tage et studieophold, hvor man går på et universitet i udlandet, praktikophold eller kortere ophold for at samle empiri og hvis du snakker med din udlandsvejleder er der måske flere muligheder.

Jeg har selv taget et 6 ugers praktikophold på International School Moshi i Tanzania i forbindelse med min læreruddannelse. Jeg er meget glad for at jeg tog muligheden for at rejse ud.

Læs også: Dagbog – Ankomst til Tanzania (1-4)

En billig måde at rejse på

For det første er der det økonomiske aspekt ved et udlandsophold. Det kan ofte være en billig måde at rejse på, fordi din uddannelsesinstitution kan have kontakter i landet og du f.eks. kan bo billigt. Flere på mit studie droppede at tage til udlandet, fordi de troede det ville blive for dyrt. For mig kostede hele rejsen (fly, bolig, visum, mad, oplevelser og alle andre udgifter) kun 10.000,- i alt og der kan man trække det fra, som jeg alligevel ville have brugt derhjemme. 10.000,- for 6 ugers rejse i Tanzania er meget billigt.

Min stue i mit hus. Jeg boede gratis, fordi skolen tilbød det.

Du får god erfaring

Udover det økonomiske aspekt er det værd at se på den erfaring du får. Det vil være en erfaring du ikke vil kunne opnå i Danmark. Min tanke var at jeg har hele livet til at få erfaring i den danske folkeskole, men kun denne ene mulighed, for at opnå erfaring i udlandet under så kontrollerede forhold. Det var en god sikkerhed at jeg vidste at jeg havde min danske uddannelsesinstitution i ryggen, hvis noget skulle gå galt. Jeg følte derfor at det var en meget sikker rejse.

Du får fagligt indhold til resten af dit studie

På et praktikophold vil du ikke nødvendigvis lære om teorietikere, men du vil lære en masse gode metoder. Metoderne jeg lærte i Tanzania har jeg brugt meget i min videre uddanelse. Til mine eksamener har censor godt kunne lide at jeg har kunne perspektivere til et helt andet skolesystem end det vi har i Danmark. Hvis du rejser ud vil du selvfølgelig få en anden faglig viden end den, jeg har fået. Fælles er at det vil være en viden, du ikke ville kunne opnå i Danmark.

En pause fra hverdagen

En fjerde ting jeg synes var god, var at jeg fik en ´pause´ fra studiet. Det vil sige at jeg selvfølgelig ikke tog en decideret pause, men det føltes nærmest sådan. Jeg fik en pause fra hverdagen i Danmark og jeg fik en meget mere spændende hverdag. Jeg følte ikke at jeg var på arbejde, men at alt hvad jeg lavede var en oplevelse. Det gav mig blod på tanden til at færdiggøre studiet, fordi jeg så min udddannelse i et internationalt perspektiv.

International School Moshi

Rejs ud!

Jeg vil anbefale alle at tage et studieophold i udlandet, eller som minimum undersøge mulighederne for det. Et studieophold behøver ikke at være langt væk, men kan også være i Norden eller Tyskland. Der vil man helt sikkert også kunne få en masse ud af det, samtidig med at man er tæt på sit hjem og kan få besøg af venner og familie. Der findes mange muligheder for udlandsophold og det er værd at undersøge, for jeg tror at de fleste vil kunne tilrettelagt et ophold, der passer til dem.

2 Comments on Om studieophold i udlandet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *