Det kan godt være en stor mundfuld at skulle bestige sit første bjerg. Det var det i hvert fald for mig og der var mange ting, jeg var i tvivl om, da jeg besluttede mig for at bestige Mount Fuji. I denne guide vil jeg prøve at besvare nogle af spørgsmål jeg selv sad med, så du kan få en så god oplevelse som muligt.

Jeg besteg bjerget via Yoshida Trail, der er det mest populære. Hvis du tager et andet trail, kan det være at du får en anden oplevelse end jeg har haft. Det er vigtigt at gøre klart at min guide tager udgangspunkt i at bestige bjerget fra denne rute.

Planlægning

Det er vigtigt at planlægge det på forhånd, når du skal bestige Mount Fuji. Måske skal du endda planlægge nogle af tingene inden du bestiller din rejse til Japan. Det er nemlig ikke hele året man kan bestige bjerget, fordi det bliver for koldt.

Bestig alene eller med andre?

Hvis du aldrig har besteget et bjerg før, så kan det være lokkende at gøre det med en gruppe og det overvejede jeg også selv. Efter at have besteget bjerget vil jeg dog ikke anbefale det. Det hele er så nemt og simpelt, så jeg tror at en større gruppe kan være til frustration, fordi du ikke selv kan bestemme tempo, pauser osv. Derudover koster det ofte en del at være en del af en gruppe. Jeg gjorde det med én veninde og det var rigtig fint bare at være os to sammen, selvom ingen af os havde prøvet noget lingende før. Du har ikke noget at være nervøs for, selvom du ikke gør det med en større gruppe.

Hvornår skal du bestige?

Sæsonen for at bestige bjerget starter tidligt i juli og slutter i midten af september. Jo tættere på sæsonens start eller slutning du kommer, jo koldere vil det være. Jeg gjorde det selv i starten af september og det var meget koldt, men ikke for koldt.
Udover hvilken måned du skal bestige i, kan det også betale sig at tænke over hvilken dag på ugen, du skal gøre det. Her anbefaler jeg at vælge en hverdag, da der vil være færre mennesker end i weekenden. Menneskemængden kan godt være en udfordring, så det kan betale sig at undgå den største menneskemængde.
Det sidste du skal overveje er hvornår på døgnet du vil vandre. Jeg gjorde det om natten for at være på toppen omkring kl. 05.00, hvor solen står op. Dette er der mange der vælger at gøre og det er forståeligt, for det er den smukkeste solopgang jeg i mit liv har set. Derudover gjorde det bestigningen mere overskuelig, fordi vi ikke kunne se toppen, når vi gik.

Denne solopgang kan du opleve fra toppen af bjerget, hvis du bestiger om natten.
Sådan ser toppen af Mount Fuji ud.
Her kan du fornemme hvilken kø du kan havne i, hvis der er mange mennesker.

Transport til bjerget

Når du har fundet ud af hvornår du vil bestige, så skal du bestille transport til bjerget. Her er det vigtigt at du vælger din transport tilbage til Tokyo, så du har god tid til at nå ned. Hvis du ikke når din bus, så kan det ende med at blive en dyr fornøjelse.

Jeg tog en bus fra Shinjuku Station i Tokyo kl. 13:45 og havde god tid på Station 5, før jeg skulle vandre. Jeg kunne godt have taget en senere bus. Min bus tilbage kørte kl. 12:30 og det havde passet fint, hvis ikke jeg havde forstuvet min fod og derfor gik langsomt – Afsæt tid til uforudsete hændelser!

Jeg bestilte min bus her: https://highway-buses.jp/course/fuji-5th.php

Hvad skal du have med?

Sådan så vi ud, da vi var klar til at bestige Mount Fuji. Vi brugte nogle timer på en cafe, inden vi startede. Vandrestavene købte vi på 5. Station.

Når du pakker, så husk på at pakke let, fordi du selv skal løfte på tingene hele vejen. Jeg vil give et eksempel på hvad jeg synes du skal tage med:

 • Lag på lag tøj (der er mange temperaturskift, så det er vigtigt at kunne tage mere tøj på og tage det af igen)
 • Vinterjakke, hue og vanter
 • Regnslag/regntøj
 • Sko, der er gode og gå i (jeg vandrede i mine normale sneakers og de var fine. Det behøver ikke at være professionelle vandresko)
 • Pandelampe
 • Vand!
 • Snacks (og mad, hvis du ikke vil købe på bjerget. Jeg spiste intet af det mad, jeg havde med)
 • Mønter (til at betale for toilet, mad osv)
 • Kamera (jeg havde mit spejlrefleks med og det var måske lidt for meget. Et mindre kamera vil være fint)
 • Smertestillende piller (det er altid en god ide, når man begiver sig ud i hårde fysiske ting)

Ting du kan købe/låne på bjerget:

 • Vandrestav (denne er vigtig! Den kan hjælpe dig meget på vejen og så kan du købe stempler undervejs på ruten op)
 • Hjelme (Jeg anbfaler at du låner en hjelm på 6. station. Dette er gratis, men der skal betales et mindre depositum, som du får tilbage når du returnerer den)

Når du skal bestige Mount Fuji

Når du har alt det praktiske med busbilletter, datoer og pakkeliste på plads, så er der nogle ting du skal overveje undervejs, når du bestiger.

Undgå højdesyge

Højdesyge skyldes det manglende ilttryk, når man kommer op i højderne og kommer til udtryk ved blandt andet kvalme og hovedpine. Dette kan dog undgås, hvis du sørger for at bestige bjerget langsomt, så din krop tilpasser sig den nye højde, så du akklimatisere.
Mit råd er at blive på 5. station i nogle timer (du kan købe mad og der er masser af butikker, så tiden skal nok gå stærkt) og derefter gå langsomt op. Det handler ikke om at bestige bjerget på tid og der er ikke noget formål i at gøre det hurtigt. Sørg for at holde gode pauser undervejs. Hvis du fornemmer højdesyge, så kan du købe iltflasker på de forskellige stationer. Du kan også vælge at tage en overnatning på vejen op, men det gjorde jeg ikke.

Få styr på sikkerheden

Det vigtigste er faktisk at du har styr på sikkerheden. Det vil sige at du selvfølgelig låner en hjelm og ellers følger de retningslinjer der er. Japan kan have meget ekstremt vejr i form af f.eks. tyfoner, så undersøg vejrforholdene før du tager afsted og husk at vejret på toppen vil være koldere og mere blæsende end hvor du starter.

Sådan så vores hjelme ud. Ikke nok med at sørge for sikkerheden, så gav de også lidt ekstra varme!

Jeg håber at du kunne bruge min guide og hvis du har flere spørgsmål eller gode råd, som du vil give videre så er du velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet. God vandring på Mount Fuji!

Her kan du se min videodagbog fra da jeg besteg Mount Fuji:

2 Comments on Guide til at bestige Mount Fuji

 1. Hvor lidt tøj var “for lidt tøj”?

  Vil gerne undgå at blive lige så kold, når jeg engang forhåbentlig bestiger bjerget 🙂

  • Tak for din kommentar.
   Jeg havde to lag bukser på, tre lag tøj på overkroppen (hvoraf ét lag var en vinterjakke). Tøjet var egentlig nok, men jeg skulle have haft varmere sko, hue og vanter med mig. Jeg besteg bjerget i den sidste uge på sæsonen, så det var ekstra koldt. Jeg har en ven, der besteg det midt på sæsonen og han havde ikke rigtig problemer med kulden. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *